Το σχολείο μας

Διευθυντής : Τάκος Σπυρίδων Α' τάξη: Τραχανή Ρίτα Β' τάξη: Φιλίππου Άννα Γ' τάξη: Κυργιαλάνη Δήμητρα Δ' τάξη: Καλαϊτζη Αλεξάνδρα Ε' τάξη: Κατσιούλης Χρυσόστομος ΣΤ' τάξη: Παρθενόπουλος Φώτιος Αγγλικά: Σταθάκη Υπατία Φυσική Αγωγή: Κωνσταντάκη Μαρία Τμήμα Ένταξης: Γούναρης Σταύρος Ειδικής Αγωγής/Παράλληλη Στήριξη: Καφαλτζή Αικατερίνη, Κυροπούλου Ευθυμία, Σερέτη Ναταλία Κοινωνική Λειτουργός: Μπούσιου Κριστιάνα Ψυχολόγος : Νικόπουλος Γεώργιος

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
  • Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
  • Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
  • Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.
Τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με Διαβήτη, μπορούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, ακόμη και τις αθλητικές, απολαμβάνουν το φαγητό τους, πηγαίνουν εκδρομές και γενικά δε στερούνται τίποτα. Άλλωστε υπάρχουν Ολυμπιονίκες, αθλητές του ποδοσφαίρου κι άνθρωποι του θεάματος που έχουν Διαβήτη, αλλά τίποτα δεν τους έχει ανακόψει!
Το πιο σημαντικό είναι όποιος ενήλικας σχετίζεται με τη φροντίδα του συγκεκριμένου παιδιού (γονείς, δάσκαλοι, babysitter, γιαγιά κτλ) να έχει εκπαιδευτεί στα βασικά του Διαβήτη, αλλά και στο πως θα διαχειριστεί μία επείγουσα κατάσταση.
Πολύτιμο για τη διατήρηση του ελέγχου του Διαβήτη είναι το παιδί να παραμένει ήρεμο και να μην το πιέζετε. Το stress θα εντείνει τα συμπτώματα.
Στο σχολείο: Όπως προαναφέραμε, όποιος ενήλικας συναναστρέφεται με το παιδί θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στα βασικά του Διαβήτη και στο πως θα χειριστεί μία επείγουσα κατάσταση. Ενημερώστε τον Διευθυντή του σχολείου, τον δάσκαλο και αν υπάρχει τη νοσοκόμα.
Ψυχολογία: Πολλά παιδιά δε μπορούν να δεχθούν εύκολα το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους αλλάζει πρακτικά, εξαιτίας του Διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται την υποστήριξή σας και ίσως τη βοήθεια ενός ειδικού. Ακόμη και μία επεξήγηση από τον ίδιο τον θεράποντα ιατρό θα βοηθήσει το παιδί.
Κοινωνικές συναναστροφές: Το παιδί μπορεί να έχει μία φυσιολογική ζωή. Αρκεί να έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για τη μελλοντική υγεία του η σωστή διατροφή και άσκηση. Τα δύσκολα έρχονται όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία, οπότε και θ’ αρχίσει να προβληματίζεται για το σε ποιους θα επιλέξει να το πει. Κάποιοι έφηβοι ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος. Εξηγήστε του. Βοηθήστε το με μία σχετική κουβέντα.
Τις ημέρες που αρρωσταίνει: Ελέγχετε πολύ προσεκτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του παιδιού, όταν εκείνο έχει κάποιο κρύωμα.
Άθληση: Όλα τα παιδιά πρέπει ν’ ασκούνται και πολύ περισσότερο τα παιδιά με Διαβήτη. Φροντίστε μόνο να ελέγχετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τόσο μετά όσο και πριν την άθληση.
Πηγή: http://goo.gl/mB9TA8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου