Το σχολείο μας

Διευθυντής : Τάκος Σπυρίδων Α' τάξη: Τραχανή Ρίτα Β' τάξη: Φιλίππου Άννα Γ' τάξη: Κυργιαλάνη Δήμητρα Δ' τάξη: Καλαϊτζη Αλεξάνδρα Ε' τάξη: Κατσιούλης Χρυσόστομος ΣΤ' τάξη: Παρθενόπουλος Φώτιος Αγγλικά: Σταθάκη Υπατία Φυσική Αγωγή: Κωνσταντάκη Μαρία Τμήμα Ένταξης: Γούναρης Σταύρος Ειδικής Αγωγής/Παράλληλη Στήριξη: Καφαλτζή Αικατερίνη, Κυροπούλου Ευθυμία, Σερέτη Ναταλία Κοινωνική Λειτουργός: Μπούσιου Κριστιάνα Ψυχολόγος : Νικόπουλος Γεώργιος

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου- Συμβουλές για γονεις
    • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
    • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
    • Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
    • Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
    • Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου- Συμβουλές για παιδιά
    • Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.
    • Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
    • Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
    • Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.
    • Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια  ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.

    Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου

      • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
      • Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας. Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες.
      • Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
      • Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα νιώθατε αν λαμβάνατε εσείς ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;
      • Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά.
      • Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.

      Ασφαλής χρήση των συστημάτων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης 
        • Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
        • Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε). Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στο φυσικό κόσμο.
        • Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
        • Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
        • Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
        • Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

        Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας
          • Οι γονείς πρέπει να εξοικειώνονται με τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (δηλ. υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρονται από τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας) και να γνωρίζουν πώς τα παιδιά ξοδεύουν το χρόνο τους online.
          • Ενεργοποιήστε το λογαριασμό του παιδιού σας στο επιλεγμένο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας το δικό σας email.
          • Ελέγξτε εάν ο εικονικός κόσμος που χρησιμοποιείται από τα παιδιά σας έχει γονικό έλεγχο ή οποιοδήποτε εργαλείο που φιλτράρει Διαδικτύου, και σιγουρευτείτε ότι τέτοια εργαλεία ενεργοποιούνται.
          • Συνήθως η ηλικία ελέγχεται κατά την αγορά των προϊόντων. Δεν υπάρχει προς το παρόν σύστημα για να εγγυηθεί την επαλήθευση ηλικίας.
          • Υπάρχουν εργαλεία που εμποδίζουν τη πρόσβαση σε ανεπιθύμητους ιστοχώρους. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται.
          • Συνήθως απαιτείται γονική συγκατάθεση για την επεξεργασία να επεξεργαστεί τα ευαίσθητα προσωπικών δεδομένων στοιχείων, για πρόσβαση σε δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), για την αποστολή διαφημιστικών emails, για την επικοινωνία με τα παιδιά μέσω κινητού τηλεφώνου, για τη συλλογή στοιχείων των παιδιών μέσω του Διαδικτύου και για τη χρήση των στοιχείων αυτών για διαφημιστικούς λόγους. Μελετήστε τις επιλογές αυτές προσεκτικά.
         
       http://www.safeline.gr/plirofories/symboyles


       
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου