Το σχολείο μας

Διευθυντής : Τάκος Σπυρίδων Α' τάξη: Τραχανή Ρίτα Β' τάξη: Φιλίππου Άννα Γ' τάξη: Κυργιαλάνη Δήμητρα Δ' τάξη: Καλαϊτζη Αλεξάνδρα Ε' τάξη: Κατσιούλης Χρυσόστομος ΣΤ' τάξη: Παρθενόπουλος Φώτιος Αγγλικά: Σταθάκη Υπατία Φυσική Αγωγή: Κωνσταντάκη Μαρία Τμήμα Ένταξης: Γούναρης Σταύρος Ειδικής Αγωγής/Παράλληλη Στήριξη: Καφαλτζή Αικατερίνη, Κυροπούλου Ευθυμία, Σερέτη Ναταλία Κοινωνική Λειτουργός: Μπούσιου Κριστιάνα Ψυχολόγος : Νικόπουλος Γεώργιος

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 


Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε' και ΣΤ' τάξεων πήραν μέρος στον εθελοντικό καθαρισμό ακτών που οργανώνει η Helmepa στα πλαίσια του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2019 Ocean Conservancy καθαρίζοντας την παραλία Ρουσούμ της περιοχής μας. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον κατάλληλο εξοπλισμό (γάντια και σακούλες σκουπιδιών) κατέγραψαν σε ειδικό φυλλάδιο τα απορρίμματα που περισυνέλεξαν και διαπίστωσαν πως η πλειοψηφία αυτών ήταν πλαστικά απορρίμματα και γόπες από τσιγάρα γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για μείωση της πλαστικής ρύπανσης και της χρήσης πλαστικών καθώς και τόνωση της επαναχρησιμοποίησης και  της σωστής και συνειδητής ανακύκλωσης. 
Σύμφωνα με στοιχεία του WWF  η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν 11.500 τόνοι διαρρέουν κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, ενώ κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου – είναι, δηλαδή, σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό. Η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξίσου απογοητευτική. Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ή διαφορετικά, 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν. Εκτιμάται ότι περίπου 11.500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής, καθώς τα πλαστικά απορρίμματα έχουν ήδη κατακλύσει το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή. Τώρα είναι η στιγμή για να ληφθούν δραστικά μέτρα που θα μας εξασφαλίσουν καθαρές θάλασσες κι ένα μέλλον απαλλαγμένο από αχρείαστα πλαστικά», τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.
Στόχος της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την πλαστική ρύπανση και να αναλάβουμε από κοινού δράση για τη μειωσή της.

Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη δράση των παιδιών στο Ρουσούμ.  














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου