Το σχολείο μας

Διευθυντής : Τάκος Σπυρίδων Α' τάξη: Τραχανή Ρίτα Β' τάξη: Φιλίππου Άννα Γ' τάξη: Κυργιαλάνη Δήμητρα Δ' τάξη: Καλαϊτζη Αλεξάνδρα Ε' τάξη: Κατσιούλης Χρυσόστομος ΣΤ' τάξη: Παρθενόπουλος Φώτιος Αγγλικά: Σταθάκη Υπατία Φυσική Αγωγή: Κωνσταντάκη Μαρία Τμήμα Ένταξης: Γούναρης Σταύρος Ειδικής Αγωγής/Παράλληλη Στήριξη: Καφαλτζή Αικατερίνη, Κυροπούλου Ευθυμία, Σερέτη Ναταλία Κοινωνική Λειτουργός: Μπούσιου Κριστιάνα Ψυχολόγος : Νικόπουλος Γεώργιος

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Chandeleur

 Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης του σχολείου μας έφτιαξαν και γεύτηκαν νοστιμότατες γλυκές και αλμυρές κρέπες, γιορτάζοντας το γαλλικό έθιμο Chandeleur με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους κ. Μίτση Ψαρά. 

Το όνομα Chandeleur προέρχεται από τη Λατινική λέξη candela (la boogie = το κερί), δηλαδή γιορτή των κεριών. Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου. 

Η προέλευση της γιορτής είναι παγανιστική και, κατά τη γαλλική παράδοση, συνδέεται με το φως, τον εξαγνισμό, τη γονιμότητα και την ευημερία. Όσον αφορά στη θρησκεία μας, αντιστοιχεί στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού που γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου, 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα. 

Στη Γαλλία σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή ως γιορτή κρέπας, η οποία λόγω του στρογγυλού σχήματος και του χρυσαφένιου χρώματος, θυμίζει τον ήλιο που επιστρέφει την άνοιξη μετά από ένα σκοτεινό και κρύο χειμώνα ή το χρυσό φλουρί. Γιορτάζεται, επίσης, στο Βέλγιο, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα της κάθε χώρας. 

Μικροί chefs εν δράσει...!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου